Zespół Szkół nr 1 im J.St. Cezaka w Zgierzu

Adres:

Zgierz 95-100 ul. Długa 89/91

Tel.  42- 715-07-44

Fax. 42-7150734

Adres e-mail

Adres www

ekonomik@miasto.zgierz.pl

www.ekonomik.miasto.zgierz.pl
Imię i nazwisko dyrektoramgr Liliana Lipińska

Imię i nazwisko nauczyciela

do kontaktów w sprawie kształcenia modułowego

mgr Ewa Kawczyńska-Kiełbasa
Kierunki kształcenia 

Liceum ogólnokształcące - klasy integracyjne

Technik ekonomista

Technik handlowiec

Technik cyfrowych procesów graficznych

Technik obsługi  turystycznej

Technik żywienia i organizacji usług gastronomicznych

Kucharz

Technik hotelarstwa od roku szkolnego 2014/2015

Oferta kursów kwalifikacyjnych:

A.35 Planowanie i prowadzenie działalności w organizacji

A. 36 Prowadzenie rachunkowości

A. 65 Rozliczenie wynagrodzeń i danin publicznych

A. 18 Prowadzenie sprzedaży

A. 22 Prowadzenie działalności handlowej

T. 6 Sporządzanie potraw i napojów

T.15 Organizowanie żywienia i usług gastronomicznych

T.11. Planowanie i realizacja usług w recepcji,
T.12. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie,
Kierunki kształcenia w systemie modułowym

Zadania realizowane w ramach projektu "Profesjonalni XXI wieku"

 1.    Zajęcia ICT

·       Grafika komputerowa,

·       Projektowanie stron www

·       Wirtualne biuro podróży

2.    Zajęcia zawodowe przygotowujące do potrzeb rynku pracy

·        obsługa urządzeń kasowych i systemów POS

·        kadry/płace

·        nowoczesne techniki sprzedaży

3.  Zajęcia zawodowe przygotowujące do egzaminu  zawodowego:

·       Technik organizacji usług gastronomicznych

4. Doradztwo zawodowe.

Zadania realizowane w ramach projektu "Animatorzy zdrowego stylu życia"

1. Zostań profesjonalistą na europejskim rynku gastronomicznym:

– zajęcia kształcące w zawodzie kelner.

–zajęcia kształcące w zawodzie barman.

- marketing w gastronomii

2. Kuchnie innych narodowości - tradycyjna Europa od kuchni

 Zostań profesjonalistą na europejskim rynku gastronomicznym

3. Tradycyjne wypieki cukiernicze

4. Wschodnie tradycje kulinarne

5. Turystyka kulinarna promocją zdrowia i smaku regionów

- Na tropie chemii w żywności

- Jemy smacznie, zdrowo, kolorowo

- Wykorzystanie witaminowych składników żywieniowych

- Żywienie a zdrowie

- Smaki podróży

Dodatkowe informacje o szkole

PROJEKTY

Szkoła realizuje projekty unijne:

  • Profesjonalni XXI wieku
  • Animatorzy zdrowego stylu życia
  • Nauka języka angielskiego poprzez ICT
  • Współpraca z Politechniką Łódzką
CERTYFIKATY
  • Szkoła Przedsiębiorczości
  • Sieć Szkół Promujących Zdrowie Województwa Łódzkiego
  • Certyfikat potwierdzający włączenie Zespołu Szkół nr 1 do Łódzkiej Sieci Kształcenia Modułowego.
  • Aktywne przeciwdziałanie przemocy i agresji w szkole
  • Szkoła przyjazna środowisku
  • Certyfikat potwierdzający udział w organizacji szkolnego systemu edukacji normalizacyjnej.
Honorowy certyfikat za aktywne przeciwdziałanie przemocy i agresji w szkole
WSPÓŁPRACA Z ORGANIZACJAMI I INSTYTUCJAMI
  • PCK
  • Regionalne Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa w Łodzi
  • Fundacja Przeciwko Leukemii
  • Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna
    w Zgierzu
  • Stowarzyszenie Hospicjum im. Jana Pawła II w Zgierzu
  • MOPS w Zgierzu
Stowarzyszenie "Pomocna Dłoń
BAZA DYDAKTYCZNA

Baza dydaktyczna szkoły odpowiada wysokim standardom
i jest  stale udoskonalana. Posiadamy trzy nowoczesne sale komputerowe ze stałym łączem internetowym i specjalistycznym oprogramowaniem, specjalistyczne pracownie do nauki zawodu – gastronomiczne i obsługi konsumenta. Sale przedmiotowe wyposażone są w rzutniki multimedialne, tablice interaktywne itp.

Na terenie całej szkoły uczniowie mogą korzystać z WI-FI.

Przy bibliotece szkolnej funkcjonuje Centrum Multimedialne ze stanowiskami komputerowymi z dostępem do Internetu.

Uczniowie szkoły mają do dyspozycji bogate zaplecze sportowe: pełnowymiarową salę gimnastyczną, siłownię oraz kompleks sportowy Orlik.

Szkoła dysponuje internatem dla dziewcząt i chłopców
z kuchnią i stołówką na 80 miejsc, w której wydawane jest całodzienne wyżywienie dla młodzieży internatu oraz obiady dla uczniów.

Placówka jest otwarta również dla uczniów niepełnosprawnych, budynek wyposażony jest w podjazdy dla wózków.

 

Pokaż więcej
strzałka w dół